martedì 11 novembre 2008

ZIUA: "Viorel Badea, tanarul care i se opune lui Roman, ca in Piata Universitatii"

Basarabia, "Yes, we can!"
Bucuresti, 11 nov 2008
de Victor RONCEA

Vantul schimbarii bate si peste Basarabia, pamant electoral romanesc, dupa cum inspirat a titrat un coleg de breasla de la "Romania libera". Libera o sa fie si comunitatea romaneasca din "Colegiul Basarabia-Bucovina" intr-o zi, daca autoritatile de la Bucuresti ii vor asculta vrerea: redobandirea cetateniei romane furate de sovietici. "Yes, we can!", acesta pare sa fie sloganul celor care nazuiesc ca Romania este pentru toti romanii, fie ei din spatiul UE sau din CSI, din jurul granitelor actuale, majoritatea ajunsi cu pretul vietii si al mortii in lagarul URSS.(...)

Colegiul Basarabia-Bucovina a fost invadat rapid de aceleasi vesnice trupe de asalt scolite in fosta URSS. Tot felul de foarte posibili colaboratori ai KGB si GRU isi permit sa candideze in Parlamentul de la Bucuresti, profitand de tampenia autoritatilor care le-au solicitat la inscriere sa marturiseasca doar daca au avut de a face cu Securitatea. Iata cum, cel putin in viziunea pierdutilor de prin Palatul Victoria, Securitatea a ajuns mai teribila decat temutul KGB, o muma padurii pentru agentii descoperiti sau inca acoperiti dupa 1989.

Nimic nou pe frontul de Est, cam asa s-ar rezuma, pentru avizati, efortul ex-sovieticilor pentru ocuparea unui post la Bucuresti. Petre Roman, baiatul cu pulover, instalat de Silviu Brucan in fruntea primului guvern FSN, este astazi "os de liberal" si, pe banii nostri, ca reprezentant special al Guvernului, isi face campanie pretutindenara. Agentia Nationala de Integritate se face ca nu vede. Ca in Piata Universitatii, lui Roman i se opune un tanar al Ligii Studentilor, Viorel Badea. (...)

Dar Putin, oricum ar fi, are acum un nou partener: Obama. Un altfel de american, care a facut sa arate ca, poate la fel ca si in Basarabia - unde, in plus, batranii nu au cum sa-si schimbe trecutul: statele sovietice -, electoratul prefera schimbarea, un conducator tanar. Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, a dovedit deja acest fapt. El il sustine pe Eugen Tomac, un tanar ca si el, plecat din Basarabia de sud, azi Ucraina, student la Istorie la Bucuresti si apoi consilier al presedintelui Traian Basescu pentru problemele romanilor de pretutindeni. Obama a reusit sa castige, in mare parte, datorita mijloacelor media noi, ale Internetului, teren stapanit la perfectie de basarabeni. Iata de ce cred ca acestui candidat tanar i se potriveste perfect indemnul lui Obama: Basarabia, "Yes, we can!".

Integral in Ziua

Nessun commento:

Posta un commento