venerdì 28 novembre 2008

Viorel Badea, interviu la 360°

"Neamul romanesc se poate salva doar prin credinta si apropierea de Dumnezeu"
Roma, Italia
vineri, 28 noiembrie 2008

Viorel Badea, 40 de ani, face parte din noua generatie a politicienilor romani. Fost lider al Ligii Studentilor si fost Secretar de Stat in Departamentul pentru Romanii de peste Hotare, Viorel Badea este in prezent candidatul PD-L la Senat, pentru romanii din Asia si Europa. Cu doua zile inainte de incheierea turneului sau electoral, ne-a acordat un interviu.

Domnule Viorel Badea, cand si cum v-ati inceput cariera politica?

VB: Mi-am inceput cariera politica recent, mai precis anul trecut. Pana in 2007 am activat civic, iar nu politic. Persoana care m-a facut sa-mi schimb ideea a fost Mona Musca, intr-o lunga discutie pe care am avut-o in vara lui 2007. Ea m-a "impins" sa fac pasul in politica, intrand in PLD alaturi de Theodor Stolojan, pentru a ma ocupa de comunitatile de romani de pretutindeni. Ii sunt recunoscator Monei Musca, este un model pentru mine din punct de vedere moral si imi pare rau ca s-a incercat discreditarea ei." A fi in slujba romanilor de pretutindeni este ceea ce stiu cel mai bine sa fac acum"

De ce ati candidat pentru postul de Senator al Diasporei?

VB: Au fost trei lucruri care au determinat candidatura mea. In primul rand, ma simt foarte apropiat de comunitatea de romani de peste granite. Am fost “contaminat” de problemele romanilor din afara pe cand eram Secretar de Stat la DRRH. Am inceput sa simt ca sunt parte a vietii lor, ca ma identific permanent bucuriile si necazurile lor . Cred ca voi simti asa pana la sfarsitul vietii mele. Practic, a sta alaturi de ei este ceea ce stiu cel mai bine sa fac acum. Am inceput sa-i cunosc pe romanii din strainatate pe cand eram presedinte al Ligii Studentilor, cand am avut multi prieteni. In special printre studentii basarabeni. Am creat cu ei conexiuni solide, care dureaza si pana in prezent. Asa am inceput sa ma implic in organizarea de evenimente care sa-i uneasca pe romanii de pe un mal si altul al Prutului. In 1994 am fost organizatorul Drumului Crucii de la Chisinau la Bucuresti. Eram un grup de studenti imbracati in alb, si am purtat pe brate o cruce enorma de lemn. A fost primul eveniment de importanta majora care a unit Chisinaul de Bucuresti. Al treilea motiv este acela ca Theodor Stolojan mi-a cerut sa candidez pentru romanii de peste granita, cunoscandu-mi experienta.

Vorbind de politicieni, care sunt preferatii dvs in tara si la nivel european?

VB: Nu am un model anume. In Romania de azi pot aminti patru politicieni in care cred: Traian Basescu, Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur si Vasile Blaga. Din Marea Britanie il apreciz pe Tony Blair. In Italia unul din politicienii pe care ii respect este Rocco Buttiglione, iar in Spania ma regasesc in Jose Maria Aznar si in Esperanza Aguirre. Dintre politicienii romani interbelici, ma simt apropiat de Mihail Manoilescu si Gheorghe Bratianu.In cursul carierei dvs publice si politice, ati avut ocazia sa cunoasteti bine viata politica a tarilor din Uniunea Europeana.

Care este diferenta intre "politica de Romania" si politica occidentala?


VB: Mult mai multi politicieni occidentali si-au inteles cu adevarat rolul, acela de a servi in primul rand comunitatea, iar nu de a urmari interesul lor personal. Din pacate, cei mai multi dintre politicienii nostri, servesc doar interesele personale si de aceea Romania a ramas in urma.

"Exista doua feluri de compromisuri politice: compromitatoare si necompromitatoare"

Exista compromisuri politice in Romania?

VB: Prea multe, din pacate, desi politica insasi e o arta a compromisului. Dar exista doua feluri de compromisuri: compromitatoare si necompromitatoare. Se mai intampla ca un partid sa "lase", iar altul sa "ia" si invers. Cel mai grav este insa cand se lucreaza in detrimentul interesului romanilor.

"In Piata Universitatii se respira Europa"

In 1990 erati presedintele Ligii Studentilor. Cum ati trait mineriada ca student ?

VB: Am fost unul din organizatorii a ceea ce mai tarziu a fost numit fenomenul Piata Universitatii. Aveam 22 de ani si eram student la Litere in Bucuresti. Intentia noastra era aceea de a organiza o "agora", o piata, ca loc de intalnire si de protest pasnic impotriva intoarcerii in politica a comunistilor, gen Iliescu si clica lui. Aceiasi care distrusesera tara in ultimmii 45 de ani. In acele zile, in Piata Universitatii, se respira Europa. Liga Studentilor, impreuna cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici, au pus in miscare un protest civic menit sa duca la asanarea moral-politica a Romaniei. Dar centrele de putere ale comunistilor au castigat, din pacate. A fost aplicata "solutia finala", recurgerea la forta bruta si am fost aruncati inapoi cu 50 de ani.

Pericolul rasaritean

La aproape 20 de ani dupa decembrie 1989, care este amenintarea cea mai mare pe care o are in fata Romania?

VB: Cea mai marea amenintare este restaurarea, refacerea sistemului de valori straine interesului national. Exemplul clar si la indemana il reprezinta chiar actualele alegeri, unde se prezinta personaje de tipul cuplului format din Petre Roman si Nicolae Dabija pentru Romanii din Basarabia, ultimul cunoscut ca fiind apropiat unor cercuri de interese prorusesti. Primul gand pe care l-am avut atunci cand am auzit de candidatura sa a fost tiltul unui film- "Imperiul contraataca". Nu mai e o lupta de idei si principii de tip occidental, ci o lupta de tip rasaritean, sovietic. Se arunca totul in razboi, si castiga cel care reuseste sa fie mai mai nemilos, mai neprincipial. Riscam sa revenim la haosul anilor ´90. O alta amenintare, poate chiar mai grava, o reprezinta indepartarea poporului de Dumnezeu.

Cum s-ar putea salva identitatea romaneasca?

VB: Cred ca neamul romanesc se poate salva doar prin credinta si apropierea de Dumnezeu.

"Romanii din diaspora sunt mai educati, mai profesionisti si mai responsabili"


Sunteti la sfarsitul unei campanii in care ati parcurs aproape peste 7000 de km si ati vorbit cu sute de romani. Care sunt defectele si calitatile romanilor care traiesc peste hotare?

VB: Incep cu defectele: sunt doua, unul deriva din celalalt. In primul rand am constatat o anumita doza de invidie. Iar invidia unuia fata de celalalt duce in mod automat la dezbinare, care este al doilea defect. In ceea ce priveste calitatile, romanii din diaspora sunt mai educati, mai profesionisti si mai responsabili decat cei din tara. In plus, am putut constata ca sunt, deseori, si mai puternici sufleteste. Departarea de casa iti da forta si rezistenta, care patrunde pana in inima romanilor.

Cea mai mare calitate si cel mai mare defect pe care considerati ca le aveti in schimb dvs?

VB: Calitate: Smerenia. Defect- de multe ori sunt prea credul.

Ati trait un moment mai emotionant in ultima luna, pe care nu il veti uita?

VB: A fost unul neprogramat, absolut intamplator. Am participat, intr-o seara, la o slujba de vecernie in localitatea Rignano Flaminio, langa Roma. Biserica a fost construita la 1200 si pusa la dispozitia romanilor de catre Biserica Romano- Catolica si a ramas neschimbata in cursul secolelor. Nu este luminata electric, iar parintele citea Psaltirea la lumina lumanarilor. A fost o atmosfera duhovniceasca profunda si extraordinara pe care nu o voi uita niciodata.

"Faptele vorbesc si vor vorbi pentru mine"

Ce v-a deranjat cel mai tare in actuala campanie, ajunsa la final?

VB: Faptul ca oamenii, pe buna dreptate, sunt dezamagiti de politicieni si tind sa ii masoare pe toti cu aceeasi masura. Este complicat sa le demonstrezi acum ca nu tot ce zboara se mananca. Asta va fi de datoria mea pe viitor. Pentru promisiunile mele si pentru activitatea mea viitoare, vor raspunde faptele mele. Faptele mele vor fi martorii mei.

Vorbind de fapte, care este lucrul cel mai greu pe care ati reusit sa-l faceti la nivel politic?


VB: A fost acela de a-i convinge pe cei din jurul meu de importanta pe care o reprezinta comunitatile de romani din afara granitelor. Multi imi spuneau: avem alte probleme importante, ne intereseaza economia, mai putin romanii de peste granite. Mi s-a spus: voi care vreti sa va ocupati de diaspora sunteti poeti, noi avem lucruri serioase de facut. Am reusit ca, impreuna cu echipa pe care o coordonez sa schimb aceasta perspectiva nefasta si nereala!

Revenind la turneul electoral, cum v-ati relaxat in timpul campaniei?

VB: M-am relaxat doar in somn. Dar au fost si momente de intensa traire, cand, discutand cu romanii pe care i-am intalnit, uitam si de odihnaCe va determina sa va pierdeti rabdarea in general?VB: Incapatanarea nefundamentata. Atunci cand oamenii se cred "l'ombelico del mondo" si, chiar atunci cand simt ca gresesc, insista in greseala lor, din orgoliu. Trebuie sa fim cu bagare de seama. Ambitia nemarginita a adus deseori neamuri intregi pe marginea prapastiei.

Roma, 27 noiembrie 2008
A consemnat Maria Costin

3 commenti:

  1. Deci domnule Badea sa intelegem Mona Musca sau "cea cu musca pe caciula" va inspirat?Nu cumva cine se aseamana se aduna? Uitati domnule Badea, daca ati fi ramas un taranist ...asi fi votat Badea dar cu strutocamilele eu nu votez ...lasati microbul ca pute rau a fripturism ...chiar asa v-a apucat dintr-o data nevoia reprezentarii romanilor din exil ,dar nu mai inainte de candidatura :-)

    RispondiElimina
  2. Draga domnule, ati fi cautat mai mult, inclusiv pe acest site, ati fi vazut ca viorel badea a fost unul dintre putinii care AU FACUT ceva pentru romanii din diaspora atunci cand era responsabil drrh!

    RispondiElimina
  3. Mai Romaniafreedownload, la voi acolo, la unitate, nu va invata si gramatica ? Sau ai confundat cerneala cu vodca ? Mai securistilor vulcanizati, mai LASATI-NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !

    RispondiElimina