martedì 17 febbraio 2009

Viorel Badea la Europa FM

Luni, 16 februarie senatorul pentru românii din diaspora în colegiul Europa-Asia,Viorel Badea a participat la emisiunea “Ore de vârf” la Realitatea FM.

Reporter: Stam de vorba cu senatorul Viorel Riceard Badea, reprezentant al colegiului Europa – Asia pentru comunitatile romanesti. Cum v-ati facut campanie electorala, in colegiul dumneavoastra?
VB: Putin cam atipic. Bine, eu nu m-am născut ieri în comunitatea aceasta, în perioada 1999-2000, am fost secretar de stat şi am coordonat comunităţile româneşti din întreaga lume. Puţin atipic vă spuneam în sensul că dincolo de interviurile pe care le-am dat, practic am mers cu maşina, singur, am trecut prin toate comunităţile, am luat legătura cu reprezentanţii cultelor religioase, cu liderii de asociaţii.
Reporter: Ce îi doare cel mai mult pe oamenii de acolo?
VB: Indiferenţa noastră. Indiferenţa celor de acasă, vă mărturisesc. Faptul că nu suntem în mijlocul lor, faptul că nu-i cercetăm din când în când, faptul că nu-i ascultăm să vedem ce probleme au.
Reporter: Dumneavoastră aţi fost şi secretar de stat, unde e problema?
VB: Problema este lista de priorităţi a autorităţilor de la Bucureşti. De fiecare dată ei au fost în subsolul acestei liste exact cum sunt paragrafele acelea în contracte, scrise cu litere minuscule.
Reporter: Dar daca staţi să vă gândiţi autorităţile de la Bucureşti consideră că persoanele dcare locuiesc în România sunt mai importante.
VB: Nu e adevărat, fals. Sunt toţi români, dacă este să tratăm problema cu sinceritate şi cu responsabilitate. De ce suntem mai impoirtanţi cei care suntem aici, pentru că facem parte dintr-o unitate administrativ teritorială. Gândiţi-vă că evreii din întrega lume sunt trataţi în masură egală şi sunt luaţi în considerare indiferent dacă s-ar afla în judeţul Olt sau în Washington.
Reporter: Domnule Badea, care e beneficiul major pe care aceste comunităţi de români din afara ţării ni-l aduc nouă acum?
VB: E foarte simplu: haideţi să zicem 7 miliarde de euro cel puţin pe an, care intră în România.
Reporter: Dar tot aud cifre mereu, cifrele astea, banii trimişi de români din afară, cine stă să le adune că tot aud uneori 7, 5, 6?
VB: Nu, e foarte simplu, se contorizează prin bănci, se contorizează prin transferurile de bani, vă daţi seama că acestea sunt cifre precise dar putem să estimăm şi banii care sunt aduşi în buzunar sau banii care sunt trimişi prin prieteni. V-aţi gândit cumva că românii din afară reprezintă cel mai important investitor în România? Investitor străin între ghilimele în România? Gândiţi-vă că sunt legi în România care spun că în cazul în care investeşti mai mult de 100 milioane în ţara noastră, ai nişte facilităţi. Ei ce facilităţi primesc pentru aceste 7 miliarde
?
Reporter: Pentru că vorbiţi de acest lucru, sunteţi senator, aveţi vreun proiect de lege pe care îl pregătiţi acum pentru alegătorii dumneavoastră?
VB: Din campania electorală am venit cu trei proiecte de lege pe care sper cu ajutorul colegilor mei şi a celorlalţi din colegiu să pot să le lansez în acest mandat. În primul rând este un proiect care prevede modificarea modalităţii de votare pentru românii care sunt afară pentru că ei acum nu votează cu toţii, deşi spunem că le asigurăm acest drept la vot. Logistic vorbind ei nu pot vota, le este îngrădit dreptul constituţional la vot. În acest moment există două variante: a lansa votul prin corespondenţă sau votul electronic. Se lucrează deja la această chestiune şi eu bănuiesc că în cel mult o lună vom veni cu varianta care ar fi cea mai fezabilă.
Reporter: Mulţumim mult senatorului Viorel Riceard Badea care este senatorul românilor din diaspora, zona Europa – Asia, iar asta cu votul prin corespondenţă să ştiţi că ar prinde foarte bine şi în România.

2 commenti:

  1. Dle senator Badea , as dori sa va semnalez situatia precara si dificila a politistilor romani trimisi in italia ca sa colaboreze cu italienii la anchetele privind romani si tigani.

    Iata ce scrie ziarul www.gandul.info

    Poliţiştii români care vorbesc rromanes le sunt de mare ajutor italienilor. „Ei merg în tabere, cartiere, îi însoţesc la acţiuni pe cei italieni. Stau de vorbă cu infractorul în limba lui iar impactul e puternic. Au fost multe cazuri rezolvate în acest fel”.

    Surse din cadrul MAI spun că poliţiştii plecaţi în Italia au de înfruntat mari probleme financiare. Primesc doar 17 euro pe zi ca diurnă iar salariul din ţară este diminuat pe perioada plecării. Din acest motiv, unii dintre cei care au mai participat la astfel de misiuni au refuzat să mai plece.

    http://www.gandul.info/actualitatea/ministrul-de-interne-avem-un-program-de-welcome-home-pentru-infractorii-romani-care-se-intorc-acasa.html?3927;3950268

    Gasesc ca este foarte grav acest lucru, asa cum este relatat in presa. Mai ales daca ma gandesc ca milioane de euro au fost cheltuite pe campania de comunicare 'Romania, piacere de conoscerti' fara nici un rezultat concret.

    Va rog sa va interesati, sa faceti o interogare parlamentara. Colaborarea aceasta este foarte pretioasa si este singura metoda eficace de imbunatatire a imaginii Romaniei si implicit a romanilor - romanii onesti se diferentiaza net de delincventi. Altfel atitudinea - bine ca am scapat de tigani si borfasi - este foarte daunatoare mai ales romanilor onesti. Degeaba ii invitam pe italieni sa nu mai confunde romanii onesti cu cei care incalca legea daca autoritatile romane nu fac nimic in acest sens.

    RispondiElimina
  2. Va mai semnalez un editorial al lui CTP. Eu sunt totat de acord cu ceea ce spune aici si asta ar trebui sa fie linia politicienilor romani fata de comunitatea romaneasca din italia si fata de italieni:

    Singura soluţie viabilă mi se pare să mâncăm şi unii, şi ceilalţi, ne place, nu ne place, macaroane cu mămăligă. Adică să recunoaştem că problema infractorilor români din Italia este o problemă italo-română. Până acum, fiecare dintre părţi a consumat energie ca să arunce responsabilitatea în cârca celeilalte. Pentru guvernul, pentru parlamentul României, cei plecaţi peste hotare n-au fost până acum decât furnizori de miliarde în valută sau de voturi o dată la 4 ani. Autorităţile române n-au ostenit să tot declare că „infractorul n-are etnie sau cetăţenie, el e infractor şi trebuie judecat, condamnat şi trimis în penitenciar în ţara unde a comis fărădelegea”. Adică, bine că ăştia s-au cărat la voi, ghinion, descurcaţi-vă cum ştiţi, stimaţi colegi italieni. Nu, stimaţi guvernanţi români, aşa cum aţi ştiut să vă împăunaţi cu balanţa valutară susţinută de românii de afară, trebuie să acceptaţi, trebuie să acceptăm, că suntem obligaţi să şi plătim pentru faptele penale ale unora dintre ei. Asta înseamnă forţe poliţieneşti speciale din România care să colaboreze curent cu poliţia italiană. Înseamnă o bază de date comună, în care să se afle toţi inşii cu antecedente care pleacă din România în Italia şi invers. Înseamnă echipe mixte de intervenţie în cazurile grave. De asemenea, dincolo de reglementările europene, cred că nu putem refuza Italiei, ţară cu care avem o relaţie deosebită, întemniţarea în România a unora dintre făptuitori. Dacă e nevoie pentru asta de puşcării noi, să alocăm bani de la buget pentru ele.

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/macaroane-cu-mamaliga.html?4237;3950486

    RispondiElimina